Video killed the tv star

Internet i dostupnost raznoraznih gadgeta već neko vrijeme mijenjaju naše navike, između ostalog i način na koji konzumiramo sadržaj te se oglašivači, od onih manjih, lokalnih tvrtki preko nacionalnih i multinacionalnih, pitaju trebaju li usmjeriti svoje budžete na tradicionalno TV oglašavanje ili se prebaciti online te iskoristiti društvene mreže i video marketing za stvaranje zajednice klijenata.

Odgovor na to pitanje je još uvijek kompleksan, ali samo za velike poduzetnike. Veliki su naviknuti na TV budžete, iako ti iznosi lelujaju svakom godinom, naviknuti su jačati brend i plasirati ponudu TV reklamama i to je nešto što se kod velikih neće još neko vrijeme mijenjati, pogotovo u Hrvatskoj. Također, neki od velikih prepoznali su i vrijednost u fleksibilnosti raspodjele te uključuju i web kampanje i jaku prisutnost na društvenim mrežama. Znači, za velike, kombinacija TV-a i online reklamiranja zasad najviše ima smisla, barem što se tiče snage brenda, ali ekonomski faktori će sve drastičnije mijenjati taj krajolik.

Za sve ostale igralište se potpuno promijenilo. Za mikro, male i srednje opcija je puno jasnija. Zamislite da ste mala tvrtka koja pokušava plasirati svoju uslugu ili proizvod na tržište. Imate nešto novaca namijenjenih za TV reklamu, ali taj iznos nije baš izdašan. Snimite lokalnu reklamu, možda je čak i duhovita i zanimljiva, ali eto, nije vam ostalo novaca za najgledanije termine, već se vaša reklama vrti u kasnonoćnim terminima i noćne će ptice raznoraznih profila s nervoznim prstom na daljinskom upravljaču, od kojih možda niti 1% nije vaša demografija, možda nabasati na vašu reklamu. Ako ste kockar u duši, možda će vas uzbuditi ovakvi omjeri, ali objektivno se ne isplate.

S druge strane, uzmimo u prosjeku 50% manje od našeg izvornog fiktivnog iznosa i rasporedimo ga u web kampanju koja se može sastojati i od content marketing pristupa te uključiti seriju videa, a zadržati produkcijsku vrijednost. U sljedećem koraku leži čak veća razlika od one cjenovne u usporedbi s tradicionalnim oglašavanjem. Internet marketingom ćete plasirati svoj video samo ljudima koji su prirodno vaši potencijalni klijenti. Nema više prekidanja i dosađivanja ljudima koji ionako nikada ne bi bili vaši kupci. Umjesto da bacate svoj brend u zrak, pa tko ga vidi, vidi, orijentirate se na ljude koji trebaju ili će uskoro trebati baš to što vi nudite. A šlag na internetskoj torti je činjenica da niste zarobljeni noćnim terminima, već vas ljudi mogu naći bilo kada i bez obzira jesu li kod kuće, u uredu, u tramvaju, u cirkusu, plivaju li s dupinima, itd. Uglavnom, bilo gdje.

Prema istraživanju HURA-e (Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje) ulaganje u internetsko oglašavanje je zabilježilo najveći rast i to 9% (2014. vs. 2013.). Ostali tipovi oglašavanja još uvijek drže najveći dio kolača u Hrvatskoj, ali sama činjenica da Internet bilježi stalni rast, a sve ostale tradicionalne platforme ili bilježe pad ili pokušavaju doseći nekadašnja ulaganja, šalju jasnu poruku da i Hrvatska polako, ali sigurno prepoznaje globalne trendove i neusporedive prednosti i uštede koje video internet marketing nudi. Sad je samo pitanje tko će se odlučiti kockati s tradicijom, misleći da je to siguran potez, a tko će u međuvremenu rasti.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *