Produkcija namjenskog online videa

Prvo i osnovno, što je namjenski video? Namjenski video je krovni naziv za različite zadaće koje video može imati, sadržava komponentu promocije poslovanja te obuhvaća vrste videa poput: korporativni video, promo video, produkt video, performance video i opisni animirani video (explanatory video). Svi ti nazivi imaju dosta toga zajedničkog, ali postoje i ključne razlike što se tiče upotrebe, tehničke izvedbe i preporučljivosti.

Jedna od zajedničkih značajki jest ta da svi namjenski videi moraju imati usmjerenu marketinšku strategiju. Video marketing je trenutno dominantni način online oglašavanja, što zbog popularnosti sve većeg broja platformi za dijeljenje videa, što zbog konciznosti i upečatljivosti video komunikacije. Stoga je iznimno važno postaviti sebi ili svojoj tvrtci par pitanja prije nego što se sami bacite u produkciju ili unajmite profesionalnu video produkciju.

Što želim postići videom na stranici?

Video na stranici može imati različite uloge. Može poslužiti predstavljanju tvrtke, usluge ili proizvoda korisnicima ili poslovnim partnerima, širenju prepoznatljivosti brenda ili povećanju konverzije te prodaje. Ono što se sigurno organski događa s videom na stranici jest da joj se diže prioritet u pretraživanju te se taj učinak umnožava ako se još tomu pridodaju i druge internetske marketinške strategije.

Koja je moja ciljana skupina?

Što je oglašivačka demografija bolje usmjerena to su i rezultati koncentriraniji. Vi morate odlučiti s kime želite komunicirati te će tom odlukom i video biti krojen taman prema vašim potrebama.

I naravno, koji je budžet koji mogu izdvojiti za video?

Video nije trendovski ukras na stranici, već je ozbiljna investicija u buduće poslovanje te ako se profesionalno i kreativno iskoristi može višestruko i kontinuirano vraćati početni ulog. Okvirno posloženo, postoje tri cjenovna ranga za online video. Prvi se odnosi na online reklamu te je stoga i budžet najsličniji televizijskoj reklami, odnosno najskuplji jer uključuje najviše ljudstva, opreme i produkcijske vrijednosti. Ali shodno cijeni i kvaliteti, i rezultat zbog toga može biti upečatljiviji. Drugi cjenovni rang uključuje manji tim, idejno rješenje koje je lakše izvesti, a da je kvaliteta zadržana. I naravno, najpovoljnije opcija je uradi-to-sam video. S ovom opcijom je najveća kocka. Ako netko zbilja ima afiniteta i stručnosti, onda to može biti jackpot. U svim drugim slučajevima, izraženi video amaterizam može više štetiti vašem poslovanju nego ga poboljšati.U svakom slučaju, bitno je s kim surađujete. Profesionalna produkcija mora biti sposobna učiniti velike i kreativne stvari i s velikim i s malim budžetom.

Produkcijski tim i način rada

Kvaliteta videa ovisna je o stručnosti tima, a za efikasan video potreban je specijaliziran pristup svih članova tima. Tradicionalno, reklamna agencija dogovara i osmišljava koncept, a produkcija provodi ideju. Sada se često može naći integrirana usluga koja uključuje i koncept i provedbu.

Kad se prvi put javite produkciji, account manager (voditelj/ica klijenata) ili producent/ica je osoba koja će vas voditi kroz upoznavanje načina rada te će postavljati sva ključna pitanja vezana za vaše želje i potrebe te je isto osoba koja je zadužena za provedbu cijelog projekta. Nakon dogovora i nastavka rada, bilješke o vašim željama upućuju se copywriteru (tekstopiscu) koji oblikuje priču vašeg videa, prvo u treatment (kraći sinopsis) te nakon odobrenja u scenarij. U fazi snimanja redatelj u suradnji s art direktorom (zaduženim za vizualni identitet), direktorom fotografije, snimateljem, gaferom i snimateljem tona provodi idejni koncept copywritera. U provedbu su po potrebi uključeni i kostimograf, scenograf, stilist, vizažist i asistenti.

Nabrojeni produkcijski tim sudjeluje u provedbi klasičnog snimljenog videa. Za animirani video potrebni su copywriter, ilustrator, animator i art direktor. Prema dogovorenom konceptu, ilustrator crta likove koje animator oživljava prema viziji art direktora.

Postprodukcijska faza videa i animacije uključuje montažera, kolorista, spikera, sound designera i sound mixera. Montažer prolazi kroz snimljeni materijal te od svih opcija stvara vizualnu priču uz glazbenu podlogu. Profesionalni spiker naracijski dodatno zaokružuje vašu priču. Sound mixer izjednačava zvuk i daje naglasak pravim stvarima, a sound designer dodatno obrađuje zvuk stvaranjem i dodavanjem zvukova odgovarajućim radnjama na slici.

Cijeli tim dodaje vrijednost završnom proizvodu te svi elementi moraju biti usklađeni jer čak i laik vrlo brzo primijeti ako je nešto loše snimljeno ili ako je zvuk neobrađen.

Namjenski video je interaktivan, lako se dijeli, usmjeren je i mjerljiv. Sve se te prednosti mogu višestruko iskoristiti, ali jedino ako je video dovoljno kvalitetan da može polučiti željene rezultate. Kvalitetom dodajete vrijednost, a vrijednost daje konkretnije rezultate te tako najbolje možete pobrati plodove trenutne video dominacije.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *