Evolucija sadržaja web stranica

Broj komunikacijskih platformi na internetu nikad nije bio veći te iako je internet kompleksan i služi kao moderna enciklopedija, u samoj strukturi sadržaja, način na koji komunicira s nama, prilično je jednostavan. Dok surfamo netom, dominantni sadržaji kojim pružatelji informacija web stranica komuniciraju s nama su tekst, slika i video. Na poslovnim web stranicama taj sadržaj prenosi edukativnu i marketinšku poruku te je bitno odabrati pravi format za svaku od tih svrha jer internet korisnici sada imaju više opcija (sadržaja) i manje vremena za donošenje odluke nego ikad.

Tekst

S tekstom se najčešće susrećemo, on predstavlja standard i čini glavni izvor relevantnih informacija na skoro svakoj web stranici. Tekst može komunicirati i stilom (fontom, bojom, itd.), pa se taj manevarski prostor često koristi za općeniti izgled web stranice. No, u njegovoj jednostavnosti, skriva se i par njegovih mana. Vizualno, tekst sam po sebi teško može izazvati trenutačnu emotivnu reakciju, čak i kod senzacionalističkih medijskih naslova, pa se tako često uz tekst prilažu i prikladne slike koje pomažu usmjeriti ton teksta prije čitanja. Opširnim je tekstom najteže privući pažnju jer iziskuje od čitatelja više vremena nego slika ili video, a interes za sadržajem drastično opada s vremenom, osim ako izrazito ne zadovoljava osobnu preferenciju internet korisnika. Uglavnom, sam tekst nam je marketinški predugačak, iako ćemo ga uvijek koristiti za ključne informacije.

Slika

Vrijeme i kronični nedostatak strpljenja internet korisnika ne igra ulogu u slikovnoj marketinškoj komunikaciji. Sama slika vizualno je jaka i može izazvati trenutačnu emotivnu reakciju, a ako je još k tome i konceptualno pametno osmišljena prenijet će i marketinšku poruku, no ne i specifičnu informaciju. Za distribuciju informacija slika se koristi s tekstom, jer isto kao što slika pomaže tekstu pripremiti ton, tako i tekst pomaže slici usmjeriti srž poruke. Uglavnom, slika je marketinški neodređena, iako u nekim aspektima možemo komunicirati isključivo slikom.

Video

I poput razmažene Zlatokose, naišli smo na oblik koji nam je marketinški taman po mjeri. Video komunicira najviše informacija u najkraćem vremenu, te ima i komponentu zvuka koja je izuzetno efikasna u privlačenju pažnje surfera. To otvara mogućnost da se u kratkom vremenu, koje surfer može izdvojiti, prenese potpuna poruka. Google potvrđuje efikasnost videa tako što pregledavajući relevantnost sadržaja web stranice, s obzirom na traženu riječ, najveću težinsku vrijednost daje videu. Između dvije stranice koje se bave istom tematikom, vodeće mjesto preuzet će ona koja istu poruku prenosi videom. Prevedeno na SEO jezik, video efikasno pomaže u pohodu na prvo mjesto na prvoj stranici pretraživanja za vama relevantan termin. Svejedno, treba uzeti u obzir da Google pretraživanje može privući samo jedan manji dio ljudi koji aktivno traži informacije ili sadržaje. Za ostale potencijalne korisnike, najbolji način dopiranja je kroz preporuke poznanika ili autoriteta u nekom području, a u digitalnom svijetu ekvivalent toj preporuci je share.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *