5 video trendova na koje trebate obratiti pažnju [2. dio]

Dobrodošli na drugi dio bloga o video trendovima za koje prognoziramo da će nastaviti svoj rast u sljedećoj godini. U prvom smo dijelu bloga pisali o live streamingu, square videu i preferencijama vezanim za trajanje i način gledanja videa, a ovdje nastavljamo s 360° i personaliziranim videom.

4. Video sa svih strana

Još je onda Bonnie Tyler otpjevala: Turn around, every now and then I get a little bit restless and I dream of something wild. Sličan se takav nemir preslikao na gledatelje videa koji su se zapitali što se događa s one druge strane koja se ne prikazuje. Dobro, možda nije išlo baš tako, ali u svijetu u kojem se sadržaj kreira nevjerojatnom brzinom, potreba za zadržavanjem publike je podigla uloge u načinu na koji se priče predstavljaju.

Kod 360° videa, korištenjem posebne kamere ili seta kamera koje simultano snimaju scenu sa svih strana, omogućavamo korisniku da uroni u uhvaćeni trenutak. A ima li boljeg načina da nekome ispričate priču, nego da ga ubacite u nju?

Istraživanje koje je proveo StoryUp pokazalo je da isti video plesačice baleta na pozornici, u 360° verziji generira više pogleda i dugotrajnije gledanje na Facebooku, od istog videa u flat screen verziji. Pozivajući gledatelje da zakorače na pozornicu, 360° verzija je gledateljima ponudila dragocjenije iskustvo od svoje flat inačice.

Upravo zbog toga što 360° zahtijeva značajnije sudjelovanje u snimljenom sadržaju, prije nego što se odlučite za njega, budite sigurni da je ono što snimate vrijedno takvog doživljaja. I iako sama izvedba nije toliko jednostavna, možete se voditi HubSpotovim jednostavnim savjetima: ne budite lijeni (osim ako niste trgovac nekretninama – dnevna soba s upaljenim televizorom i nije neki nevjerojatni doživljaj), stvorite sadržaj koji omogućava korisnicima da iskuse vaš proizvod ili uslugu, i strateški ga podijelite na mjestima gdje će ga vidjeti prava publika.

 

5. This time, it’s personal

Ima nečeg u tome kad vam netko zapamti ime i obraća vam se osobno – možda je do stvaranja osjećaja povezanosti, možda do ukazanog poštovanja, a možda volimo misliti da nas to čini posebnim.

U vremenu kad marketing mora otkriti kako se približiti ljudima i osigurati njihov angažman, neki su prepoznali personalizaciju kao taj “going the extra mile” moment. Kad govorimo o personalizaciji videa, uzimaju se podaci kao što su ime i prezime, fotografija, email, ime ili logo firme koji se umeću na određena mjesta u videu kako bi se stvorio proizvod koji će biti posebno “skrojen” za osobu koja ga gleda.

Bilo da se radi o božićnoj čestitki, videu zahvale, pozivnici na događaj, predstavljanju novog proizvoda ili usluge, poticanju interesa za neku aktivnost firme ili prikazivanju nečijeg “putovanja” s vašim brendom – mogućnosti personalizacije su razne. Danas postoje čak i softveri koji vrše personalizaciju u stvarnom vremenu, što znači da se vašim potencijalnim korisnicima može poslati personalizirani video nakon što samo ispune formu na vašoj stranici. Naravno, nije dovoljno ubaciti nečije ime u video da bi ga to učinilo osobnim – poruka koju šaljete mora biti značajna za korisnika i odgovarati kupovnoj fazi u kojoj se on nalazi. Razumljivo, ništa neće zamijeniti snagu osobne komunikacije s nekim, ali ponudit će osobniji pristup kojim poručujete da vam je stalno do vlastitih korisnika.

Još se veliki Nike početkom 2015. odlučio na personalizaciju sadržaja. Upotrijebivši podatke korisnika Nike+ aplikacije koji prate svoje sportske aktivnosti, napravio je seriju videa s animacijom koja estetikom podsjeća na crtane filmove 30-ih godina prošlog stoljeća. Rezultat su bili videi za više od 100.000 korisnika koji su svakom istaknuli njihova sportska postignuća u 2014., s porukom da u novoj godini nadmaše same sebe. A u kontekstu personaliziranog videa je ovaj primjer važan jer smo kroz sve njihove kampanje naučili da Nike dobro promišlja vlastite odluke. Tko zna hoće li osmisliti personalizirane videe i za one korisnike kojima su se tenisice raspale uslijed korištenja?

 

Kralj contenta

I za kraj, navodimo par činjenica: video je svestran alat; video je najučinkovitija vrsta sadržaja za promociju usluge ili proizvoda; njegova je marketinška isplativost danas neosporiva.

Ali ne morate slušati nas, slušajte brojeve:

I za one koji ga još nemaju uvrštenog u poslovnu strategiju, preporučujemo vam da što prije razmislite o njemu; jer nitko ne voli trčati za vlakom.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *